Stemmingsstoornissen

Iedereen voelt zich wel eens blij, gelukkig en vol energie en ook wel eens moe, verdrietig of in de put. Dit zijn normale gevoelens. Ze horen bij het geluk en de problemen in het leven die iedereen heeft. Die gevoelens kunnen enkele uren of dagen duren. Het zijn normale variaties van je stemming. Als bij jou de variatie in stemmingen niet normaal is, noemen we dat een stemmingsstoornis.

Depressieve stoornissen

Verdriet en/of somberte  ervaart iedereen wel eens. Het laat zien wat jij belangrijk vindt en waar je om geeft. Maar zodra je merkt dat je bijna elke dag verdrietig of somber bent en dit al een langere tijd aanhoudt, kan er sprake zijn van een depressie. Door minder voldoening te voelen in je leven kan het zijn dat iets ondernemen veel inspanning kan kosten en als minder leuk ervaren wordt dan vroeger. Het voelt alsof de zin van het leven minder duidelijk wordt. De somberheid neemt vaak alleen maar toe en hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terecht komen en uiteindelijk in een depressie belanden. De belangrijkste symptomen van een depressie zijn een neerslachtige stemming (het grootste gedeelte van de dag en bijna elke dag) en verlies van interesse (in wat je voorheen vaak leuk vond). Daarnaast kan het zijn dat je last hebt van eet- en slaapproblemen, geprikkeldheid, vermoeidheid en lusteloosheid, concentratieproblemen en/of terugkerende gedachten aan de dood/zelfdoding.

Waaraan herken je depressie?

  • Je voelt je somber, verdrietig en/of prikkelbaar
  • Je hebt geen interesse meer in dingen die je meestal leuk vindt en je kunt er niet meer van genieten
  • Je voelt je echt anders dan voorheen
  • Je slaapt slecht of juist heel veel
  • Je hebt weinig energie en voelt je vermoeid
  • Je voelt je waardeloos en schuldig
  • Je hebt last van besluiteloosheid, concentratie- en/of geheugenproblemen
  • Je denkt aan de dood of aan suïcide, of je hebt een poging daartoe gedaan.
  • Je komt aan of valt juist af
  • Je hebt last van lichamelijke onrust of lichamelijke vertraging

Welke problemen kun je ervaren?

Een depressieve episode kan leiden tot lusteloosheid, concentratieproblemen, gebrek aan plezier, gedachten aan de dood, gebrek aan energie, slapeloosheid of juist overmatig veel slapen, verminderde of juist toegenomen eetlust, niet meer kunnen werken en het vermijden van contact met vrienden of familie.

Een periode waarin zich depressieve symptomen voordoen, wordt een depressieve episode genoemd. Blijft het bij één episode dan wordt gesproken van een eenmalige stoornis. Herhalen de episoden zich dan wordt de depressieve stoornis recidiverend genoemd.

In dit geval houden je sombere klachten minimaal twee jaar aan. Vaak heb je niet perse last van extreem heftig verlammende depressieve gevoelens, maar ben je wel het grootste deel van de dag in een depressieve stemming. Over het algemeen kun je ‘redelijk’ functioneren, maar je leven ervaar je vrijwel voortdurend gekleurd in ‘grijstinten’. Het lange aanhouden van de klachten en de uitzichtloosheid ervan, maakt deze vorm van depressie zwaar.

Rondom de bevalling, miskraam of abortus dan kunnen vrouwen een postpartum depressie ontwikkelen, voorheen ook wel postnatale depressie genoemd.  Je hebt hierbij langere tijd last van een somber, prikkelbaar, angstig en verdrietig gevoel. Het kan je zomaar overkomen, ook als je je op de komst van je baby had verheugd. 

Je kunt hierbij met name in de herfst- en wintermaanden last hebben van overdreven eetlust, gewichtstoename en grote behoefte aan slaap. Deze depressie wordt in verband gebracht met gebrek aan zonlicht (de winterdip). Maar er zijn ook mensen die zich juist in het voorjaar depressief voelen.

Behandelmogelijkheden bij Spoor 1

De behandelmogelijkheden zij afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.