Obsessieve- compulsieve en verwante stoornissen

Je hebt vast wel eens de neiging iets te moeten doen van jezelf waarvan je eigenlijk weet dat het niet nodig is en toch kun je het niet tegenhouden. Zoals voor de vijfde keer checken of je telefoon in je broekzak zit, of nog een keer controleren of je de deur op slot hebt gedaan. Ook heb je vast wel eens de ervaring dat er zich een gedachte opdringt, die je raar of onaangenaam vindt; bijvoorbeeld dat je een geliefde plotseling in het water zal duwen vlakbij de kade. Wanneer je bij zo’n gedachte een beetje om jezelf moet lachen en je je schouders kunt ophalen, omdat je heus wel weet dat je het niet zal doen, is er niets aan de hand. Maar als je constant overbodige handelingen moet uitvoeren, of als de gedachten zo hardnekkig zijn dat je er bijna zelf in gaat geloven, kan dat je leven enorm ontregelen. We spreken dan van een dwangstoornis of obsessieve compulsieve stoornis.

Waaraan herken je obsessieve-compulsieve stoornissen?

  • Je ervaart angst en onrust
  • Je last van dwanggedachten of dwanghandelingen
  • Je ontwikkelt dwanghandelingen of rituelen
  • Je hebt last van terugkerende dwangklachten
  • Je hebt controledrang
  • Je hebt irrationele gedachten
  • Je vermijdt bepaalde handelingen of situaties

Welke problemen kun je ervaren?

Door bepaalde specifieke rituelen steeds te herhalen, probeer je de dingen waar je bang voor bent, te voorkomen. Je hebt last van dwanggedachten of dwanghandelingen.

Behandelmogelijkheden bij Spoor 1

De behandelmogelijkheden zij afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Veel mensen schamen zich voor hun dwangmatigheid en doen er alles aan om het probleem te verhullen. Maar als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.