Suïcidale gedachten en gedrag

Vaak ontstaan zelfmoordgedachten doordat je het gevoel hebt dat je klem zit door onoplosbare problemen en ondragelijke pijn. De mogelijkheid om zelfmoord (suïcide) te plegen, geeft de mogelijkheid hieraan te ontsnappen. Je wil dat er een einde komt aan deze zware situatie. Dit zijn gevoelens die helemaal bezit van je kunnen nemen en je gedachten kunnen beheersen. Gevoelens zoals angst, paniek, somberheid, leegte, zelfverwijt, boosheid, schaamte, vernedering of schuld kunnen hierdoor ontstaan.

Je kunt gedachten hebben als:

  • ‘ik wil niet meer’
  • ‘ik wil de pijn niet meer’
  • ‘niemand zal me missen als ik er niet meer ben’
  • ‘ik zal me nooit meer beter gaan voelen’
  • ‘mensen zijn beter af zonder mij’
  • ‘ik verdien het niet om te leven’.

Het is belangrijk om je gedachten aan zelfmoord bespreekbaar te maken. Bespreek het met iemand die je vertrouwt, zoals een familielid of een vriend. Of misschien vind je het juist makkelijker om met iemand te praten die je minder goed kent. Het bespreekbaar maken, kan enorm opluchten.

Behandelmogelijkheden bij Spoor 1

Blijf er niet alleen mee rondlopen, praat erover met je behandelaar. Je kunt verwachten van je behandelaar dat hij luistert, niet oordeelt, begrip toont en steun geeft. Samen met je behandelaar kijk je naar wat jij juist nu nodig hebt.

Wat zijn mogelijke alternatieven

Je kunt ook anoniem bellen of chatten over je probleem. Dit kan bij 113zelfmoordpreventie.

Direct hulp nodig?

Bel je huisarts of de huisartsenpost. Ben je op dit moment in gevaar? Bel dan 112!

Wil je meer weten?

https://www.113.nl/i/richtlijn-suicidaal-gedrag

https://www.ggzstandaarden.nl/generieke-modules/diagnostiek-en-behandeling-van-suicidaal-gedrag/diagnostiek-en-behandeling-van-suicidaal-gedrag

https://www.ggzrichtlijnen.nl/suicidaal-gedrag

ttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112