Je hebt vast wel eens de neiging iets te moeten doen van jezelf waarvan je eigenlijk weet dat het niet nodig is en toch kun je het niet tegenhouden. Zoals voor de vijfde keer checken of je telefoon in je broekzak zit, of nog een keer controleren of je de deur op slot hebt gedaan. Ook heb je vast wel eens de ervaring dat er zich een gedachte opdringt, die je raar of onaangenaam vindt; bijvoorbeeld dat je een geliefde plotseling in het water zal duwen vlakbij de kade. Wanneer je bij zo’n gedachte een beetje om jezelf moet lachen en je je schouders kunt ophalen, omdat je heus wel weet dat je het niet zal doen, is er niets aan de hand. Maar als je constant overbodige handelingen moet uitvoeren, of als de gedachten zo hardnekkig zijn dat je er bijna zelf in gaat geloven, kan dat je leven enorm ontregelen. We spreken dan van een dwangstoornis of obsessieve compulsieve stoornis.
Waaraan herken je obsessieve-compulsieve stoornissen?
- Je ervaart angst en onrust
- Je last van dwanggedachten of dwanghandelingen
- Je ontwikkelt dwanghandelingen of rituelen
- Je hebt last van terugkerende dwangklachten
- Je hebt controledrang
- Je hebt irrationele gedachten
- Je vermijdt bepaalde handelingen of situaties
Welke problemen kun je ervaren?
Door bepaalde specifieke rituelen steeds te herhalen, probeer je de dingen waar je bang voor bent, te voorkomen. Je hebt last van dwanggedachten of dwanghandelingen.
Behandelmogelijkheden bij Spoor 1
De behandelmogelijkheden zij afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.
Veel mensen schamen zich voor hun dwangmatigheid en doen er alles aan om het probleem te verhullen. Maar als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Hierbij word je voorgelicht over (het ontstaan van) de stoornis en de symptomen die je kunt hebben, door middel van voorbeelden, metaforen, filmmateriaal en/of oefeningen.
Door middel van tests, educatie, dagboeken, oefeningen en modules kun je thuis digitaal aan de slag met je klachten. Deze informatie/oefeningen komen vanuit verschillende modellen zoals CGT (cognitieve gedragstherapie) en ACT (acceptatie en commitment therapie).
Je neemt samen met je therapeut je angstige gedachten en obsessieve handelingen onder de loep. Het doorbreken van deze handelingen door middel van exposure (jezelf blootstellen aan je angst) en responspreventie (het niet uitvoeren van je dwanghandelingen) staat op de voorgrond. Acceptance en Commitment therapie (ACT) Deze therapie is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie. De therapie is gericht op het vergroten van de psychologische flexibiliteit door zich te richten op het veranderen van de relatie met je gedachten en het aanvaarden van pijn. Er wordt o.a. gekeken naar de strategieën die je inzet om je angst te controleren. Wat heb je allemaal al geprobeerd om van je angsten af te komen? Helpt dat? Samen met je therapeut kijk je naar alternatieve strategieën met het oog op wat jij belangrijk vindt. Herstel ondersteunende behandeling (sociaal maatschappelijk) Een herstel ondersteunende behandeling richt zich niet zo zeer op het verminderen van je klachten maar eerder op herstel van je sociaal en maatschappelijk functioneren. Doelen binnen een dergelijke behandelingen kunnen zijn; herstel van functioneren, stabiel blijven en voorkomen van terugval. Deze behandelvorm is geschikt als de klachtgerichte behandelingen onvoldoende resultaat hebben gehad en je klachten zorgen voor ernstige en langdurige beperkingen in je sociaal- en maatschappelijk functioneren.
Medicatie kan klachten helpen te verminderen. Aan de hand van een gesprek met de psychiater van Spoor 1 krijg je hier voorlichting over en kun je kiezen voor medicatie.
Meer informatie over Obsessieve-compulsieve stoornissen
- Wat is een Obsessieve Compulsieve Stoornis (Hersenstichting.nl)
- Vereniging van en voor mensen met angststoornissen of dwangstoornissen (Adfstichting.nl)
- Organisatie voor mensen met angst-, dwang-, posttraumatische stress- en stemmingsstoornissen (NedKAD.nl)
- Informatie over Obsessieve Compulsieve Stoornis (MIND.nl)
- Uitgebreide informatie over dwangstoornis (thuisarts.nl)